Procedural learning in cognitively impaired patients and its application in clinical practice
Samenvatting
Het uiteindelijke doel van het project van Van Tilborg was om meer inzicht te krijgen bij welke typen patiënten bepaalde (alledaagse) vaardigheden via een impliciete leerprocedure geoefend zouden kunnen worden in de revalidatiefase. In een studie zijn patiënten met Alzheimer en Parkinson vergeleken met gezonde controles op een aantal procedurele leertaken, waarbij getracht is om ruimtelijke en motorische componenten uit elkaar te halen. De afhankelijke maat (reactietijd of fout) bleek van groot belang om te bepalen of er wel of niet sprake was van impliciet leren bij de twee patiëntengroepen. Een soortgelijk resultaat werd in een volgende studie bij korsakovpatiënten gevonden: intact leren op tijdsmaten, verminderd leren op foutscores. In volgende experimenten is gekeken naar het aanleren van taken, zoals het gebruik van een hedendaags koffiezetapparaat en van een combimagnetron. Daarnaast is gekeken naar drie verschillende leerprocedures: leren door herhaling (procedureel leren), leren via observatie van een voorbeeld en via het geleiden van de hand van de patiënt (guidance). Voor dit deel zijn alleen gegevens verzameld bij alzheimerpatiënten. De drie methoden bleken alle drie wel effectief. De klinisch relevante conclusie werd getrokken dat mensen met een beginnende dementie nog in staat zijn om via herhaling alledaagse vaardigheden te leren.
Ilse van Tilborg
Radboud Universiteit Nijmegen, 2011
157 pagina's
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden