Neurocognitive functioning of children with Spina Bifida
Samenvatting
In dit proefschrift wordt een retrospectieve studie beschreven naar het cognitief functioneren van kinderen met een spina bifida (SB), vooral ook met het oog op onderliggende variabelen die belangrijk zouden zijn voor de grote variabiliteit in deze populatie. Er is apart gekeken naar de groep met een open rug (SBM), geassocieerd met cerebrale afwijkingen en een groep met een mildere vorm (SB). Er werd bij de eerste groep, maar niet bij de tweede groep, een discrepantie gevonden op het IQ: het verbale IQ was duidelijk beter dan het performale IQ, waarbij het IQ wel duidelijk lager was dan bij controles. Een aparte studie richtte zich op de aandacht. Diverse aspecten zijn met papier-en-potloodtaken en meer experimentele taken onderzocht. De SBM-kinderen scoorden slechter op de papier-en-potloodtaken. Dat kan een gevolg zijn van motorische beperkingen en in dat geval zouden er in beide groepen geen specifieke aandachtsproblemen zijn. In een volgende studie bleek dat bij de patiëntengroepen fijnmotorische problemen vaker voorkwamen dan bij controles. Vervolgens bleek dat deze kinderen wel in staat waren tot impliciet motorisch leren. In een laatste studie is onderzoek verricht bij kinderen met ataxia telangiectasia, die ook te maken hebben met cerebellaire motorische problemen en waarbij ook deze motorische problemen van invloed lijken op het bepalen van het cognitieve niveau. En hiermee wordt een deel van de vraag beantwoord: de heterogeniteit in het cognitief functioneren wordt deels bepaald door de motorische problemen die het presteren op cognitieve tests beïnvloeden.
Anja Vinck
Radboud Universiteit Nijmegen, 2011
175 pagina's
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden