Change doesn’t come easy: Dynamics of adaptive behavior in psychopathy
Samenvatting
Om mensen die het label psychopaat hebben gekregen in een TBS-kliniek beter te kunnen behandelen, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de manier waarop zij (en hun brein) omgaan met informatie die aangeeft dat ze hun gedrag moeten aanpassen. Een belangrijk systeem is de action monitor, een cognitief systeem dat met behulp van EEG onderzocht kan worden door te kijken naar de Error Related Negativity (ERN). In een eerste studie bleek de amplitude van de ERN bij psychopaten vergelijkbaar met die van controles, maar was er een verschil in de Pe (een potentiaal die bewustzijn van een fout indiceert), wat aangeeft dat ze zich wel minder bewust zijn van de fouten. Vervolgens is gekeken naar de verwerking van feedback (f ERN) tijdens leren met straf en beloning. De psychopaten blijken moeite te hebben met het leren van negatieve feedback, maar ze kunnen het wel. In een derde studie is onderzocht hoe patiënten reageren op het observeren van het maken van fouten door een ander (oERN). Niet alleen voor fouten van anderen, maar ook voor correcte reacties van anderen werden kleinere potentialen gevonden: een verminderde verwerking van andermans acties. In een volgende studie werd aangetoond (op gedragsniveau) dat response reversal (aanpassen van een aangeleerde respons) mogelijk is voor psychopaten als het leren impliciet verloopt, niet bij gecontroleerde verwerking. In een studie over selectieve aandacht bleken psychopate patiënten geen problemen te laten zien, in tegenstelling tot patiënten met een antisociale persoonlijkheid. Het op onderliggende mechanismes gerichte onderzoek laat zien dat diverse aspecten bij psychopaten toch normaler lijken te verlopen dan de klinische impressie lijkt te suggereren en toont de waarde van het cognitieve onderzoek.
Change doesn’t come easy: Dynamics of adaptive behavior in psychopathy
Inti Brazil, proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, 14 november 2013 178 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden