Duistere ziekten van de geest
Samenvatting
Inleiding
Forbes Benignus Winslow (1810-1887) was een Engelse psychiater; Forbes was eigenlijk de achternaam van zijn moeder. De familie was met de pelgrimvaders naar Amerika vertrokken, maar verloor in de Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) haar bezittingen en keerde terug naar Engeland. Forbes kreeg zijn opleiding aan het University College in Londen en vervolgens in het Middlesex Hospital, waar hij een leerling was van Sir Charles Bell, een van de bekendste onderzoekers van het zenuwstelsel van zijn tijd. In 1835 werd hij chirurg en in 1849 arts in Aberdeen. Hij moest zijn eigen opleiding bekostigen en deed dat onder meer met het schrijven van boeken die iets met de geneeskunde te maken hadden, waarbij hij zich steeds meer bewoog op het gebied van de krankzinnigheid en criminaliteit. In 1848 opende hij twee particuliere instellingen voor psychiatrische patiënten in Hammersmith, een wijk midden in Londen. In datzelfde jaar begon hij het Quarterly Journal of Psychological Medicine en hij bleef zestien jaar lang redacteur van dat blad. Hij was een vurig pleitbezorger van de stelling dat een criminele daad het gevolg was van een psychiatrische stoornis en trad vaak als getuige-deskundige in rechtszaken op.
In 1860 verscheen zijn boek Obscure diseases of the brain, disorders of the mind. De vierde en laatste druk verscheen in 1868 en die versie kan men via Google Books downloaden. Die vier drukken in korte tijd laten zien dat het boek niet ongelezen op de plank is blijven liggen. Van die laatste versie is ook een Nederlandse vertaling verschenen in 1869 met als titel: Over de duistere vormen der hersenziekten en daarmede verwante stoornissen der verstandelijke vermogens. Deze was van de hand van Dr. J.C. ten Noever de Brauw. Het woord duister (obscure) in de titel verwijst, zo blijkt uit het voorwoord van Winslow, naar het feit dat er zo weinig bekend was over deze ziekten.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden