ADHD, a food-induced hypersensitivity syndrome: In quest of a cause
Samenvatting
Pelser heeft onderzoek gedaan naar het Restricted Elimination Diet (RED). De achterliggende veronderstelling is dat elementen in de voeding bij kunnen dragen aan het ADHD-gedrag. Bij dit dieet krijgt het kind gedurende een periode van vijf weken alleen voedsel waarvan bekend is dat het geen ADHD of allergieën veroorzaken. Eerst is er een pilot uitgevoerd en daarna volgde een randomised controlled trial bij een heterogene groep kinderen met ADHD en comorbide ODD-kinderen: vijftien kinderen van ongeveer zes jaar werden behandeld en twaalf stonden op de wachtlijst. Daarbij is ook gekeken naar fysieke en slaapklachten. Na het dieet observeren ouders veel minder gedragsproblemen bij een aanzienlijk deel van de kinderen. Daarna is nog een rct-studie uitgevoerd, de zogenaamde INCA-studie, die de Lancet heeft gehaald. Zo'n honderd kinderen van vier tot acht jaar participeerden. Bij dat project is een vervolganalyse uitgevoerd om te bepalen of de effecten van de RED gemedieerd zouden zijn door de familiestructuur (het volgen van zo'n dieet vergt het nodige van het gezin). Opnieuw was de verbetering opvallend groot en een deel van de kinderen zou na behandeling niet meer als ADHD geclassificeerd worden. Een belangrijke vraag bij de INCA-studie was of het bij ADHD-kinderen zou gaan om een vorm van allergische hypersensitiviteit en daarom werden IgE- en IgG-bloedtests afgenomen. Er werd geen samenhang gevonden van bloedspiegels van die stoffen met gedragsafwijkingen voor en na de behandeling. Ook werden geen veranderingen in de familiestructuur gevonden die het positieve effect van RED zouden kunnen verklaren.
ADHD, a food-induced hypersensitivity syndrome: In quest of a cause.
The effects of a restricted elimination diet (RED) on ADHD, ODD and comorbid somatic complaints, and a preliminary survey of the mechanisms of an RED.
Lidy Pelser
Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, oktober 2011
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden