One step at a time: Disentangling the complexity of preventing falls in frail older persons
Samenvatting
Relick heeft een programma ontwikkeld bestaande uit groepsgesprekken en bewegingsoefeningen om ouderen bij alledaagse activiteiten te leren beter hun grenzen te onderkennen. Doel was om door die oefeningen het vallen te verminderen, omdat dat voor ouderen ernstige consequenties kan hebben. Er blijken ouderen te zijn die vallen omdat ze juist wat angstig en onzeker zijn, anderen daarentegen zijn te impulsief. Balans, lopen (bijvoorbeeld regelmaat van de pas) en cognitie waren belangrijke variabelen waarmee de risicofactor en ook de effectiviteit van de behandeling werden afgemeten. In een randomized control trial werd de behandeling bij 36 ouderen vergeleken met de standaardbehandeling. Er werd eigenlijk geen positief effect gevonden. In een andere studie is het effect van biofeedback bij een balanstaak gemeten, waarbij ook naar een dubbeltaaksituatie is gekeken. Er lijkt een positief effect in de enkeltaak- maar niet in de dubbeltaakconditie. Het programma lijkt voor deze groep ouderen weinig op te hebben geleverd en Relick suggereert dat een dergelijke training meer geschikt zou kunnen zijn voor ouderen die nog niet zo zwak zijn.
One step at a time: Disentangling the complexity of preventing falls in frail older persons.
Miriam Relick
Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, september 2011
234 pagina's
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden