Towards adaptive cognitive testing in dementia
Samenvatting
Er zijn allerlei instrumenten om cognitieve achteruitgang te inventariseren en in te schatten, zoals de MMSE, de CAMCOG en de ADAS-cog (Alzheimer Disease Assessment Scale). Deze instrumenten maken deels gebruik van dezelfde items, maar er zijn ook verschillen. Daarnaast bestaan er ook allerlei meer specifieke neuropsychologische tests. Wouters heeft in het eerste deel van zijn proefschrift onderzocht of de totaalscore van verschillende instrumenten ook inderdaad een indruk geeft van het algemene cognitieve functioneren en dat bleek goed te kloppen. Neuropsychologische tests bleken nog wel iets toe te voegen als het ging om de diagnostiek van lichte achteruitgang. In het tweede deel van het proefschrift heeft Wouters zich gericht op de vraag of een adaptieve testprocedure ontwikkeld zou kunnen worden. Met behulp van psychometrische procedures kon de moeilijkheidsgraad van items worden bepaald, zodat niet alle items meer hoefden te worden aangeboden. Zowel bij de gegevens van patiënten waarbij alle instrumenten waren afgenomen (retrospectief) als bij een nieuwe groep patiënten bleek de adaptieve testprocedure goed te werken. Nu bleken neuropsychologische tests nauwelijks nog iets toe te voegen aan de diagnostiek van een lichte achteruitgang.
Hans Wouters
Proefschrift Universiteit van Amsterdam, januari 2011
188 pagina’s
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden