(A)typical planning and motor imagery
Samenvatting
In het onderzoek, beschreven in dit proefschrift, komen drie thema’s aan de orde: bewegingsplanning, bewegingsplanning bij mensen met een hemiplegie en de relatie tussen bewegingsplanning en motor imagery. In het eerste deel is onderzocht of visuele informatie (door gebruik te maken van een visuele illusie bij de aanbieding van een staaf in een context, een vierkant) invloed heeft op de wijze waarop de staaf gepakt zal worden en dat bleek zo te zijn. Vervolgens is onderzocht hoe jongeren met een linker- of rechterhemiplegie (ten gevolge van een cerebrale parese) deze taak uitvoerden en door de visuele informatie werden beïnvloed bij de uitvoering van de handeling. Patiënten met een linkerhemiplegie bleken meer gebruik te maken van een planningsstrategie. En patiënten die een planningsstrategie leken te hanteren bleken meer beïnvloed te worden door de visuele informatie. Met behulp van een andere motorische planningstaak is de ontwikkeling van planning onderzocht bij kinderen van drie tot zes jaar, met en zonder een cerebrale parese. De kinderen met een cerebrale parese bleken minder goed te plannen, maar de planning verbeterde wel met het ouder worden en ook een intensieve training leidde tot een verbetering in de planning. In een volgende studie werd gekeken naar imagery bij mensen (vijftien tot 21 jaar) met een rechterhemiplegie: twee afbeeldingen van een hand worden aangeboden en de proefpersoon moeten bepalen of de ene hand een transformatie is van de andere hand. Door gebruik te maken van specifieke afbeeldingen kon een onderscheid gemaakt worden tussen het visueel of motorisch voorstellen van de draaiing van de hand. Terwijl er bij gezonde controles wel effecten van de soorten draaiingen gevonden werden, werden die niet gevonden bij de mensen met een hemiplegie: blijkbaar was het inbeelden van bewegingen te moeilijk. Crajé gelooft dat een training die gebruikmaakt van motor imagery wel eens succesvol zou kunnen zijn bij mensen met een cerebrale parese en heeft in een eerste pilotstudy een aanzet hiertoe gegeven.
Céline Crajé
Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, januari 2011
165 pagina’s
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden