Parkinson bij de psychiater
Samenvatting
Alles went, maar niet alles hoeft te wennen. Als beginnend psycholoog is het fijn om te merken dat een aantal jaren met ingrijpende verhalen en ziektebeelden al snel voor wat eelt op de ziel zorgt. Tegelijkertijd kan dit soms schuren met het verlangen om me te blijven laten raken door de verhalen en ervaring van de mensen met wie ik werk. De schrijvers van het recent verschenen boek getiteld Parkinson bij de psychiater geven hier op een mooie manier vorm aan. Het doel van dit boek is om – aan de hand van persoonlijke verhalen – meer aandacht te vragen voor de psychiatrische kant van de ziekte van Parkinson. Tegelijkertijd lees ik het boek als een oproep om je als clinicus niet alleen te blijven verwonderen, maar ook met bewondering naar de mensen te kijken met wie je werkt.
Parkinson bij de psychiater
O. van den Heuvel & S. Rutten (2021), Amsterdam: De Geus, 174 pp., ISBN 978-90-445-4466-4
De auteurs beschrijven afwisselend patiënten met parkinson die zij de afgelopen jaren op de polikliniek neuropsychiatrie van het Amsterdam UMC hebben gezien. Verwacht geen medische casusbeschrijvingen, maar eerder kleurrijke schetsen van mensen die elk op hun eigen manier met deze ziekte omgaan. Ik vind het mooi hoe de auteurs bij elk verhaal ook woorden geven aan wat het contact bij henzelf teweegbrengt. In een stijl die doet denken aan het werk van Oliver Sacks vloeien de persoonlijke verhalen heel soepel over in uitleg over de verschillende psychische klachten die bij de ziekte van Parkinson voor kunnen komen, de medicijnen (en hun bijwerkingen) waar patiënten mee te maken krijgen, maar ook worden thema's als euthanasie en de vrijheid om niet te behandelen besproken.
Ik denk dat het boek op een unieke manier bijdraagt aan meer aandacht en begrip voor de psychiatrische kant van parkinson. Daarbij denk ik dat het boek ook kan helpen om leken op een toegankelijke manier kennis te laten maken met de ziekte van Parkinson. Tegelijkertijd is het boek leerzaam voor neuropsychologen en artsen werkzaam met deze doelgroep aangezien duidelijk wordt dat deze symptomen ook nog weleens door clinici worden gemist. Kortom, een heel inspirerende manier om aandacht te vragen voor onderbelichte thema's binnen de geneeskunde.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden