Rusteloze benen: Ook een rusteloos hoofd?
Samenvatting
Het Restless Legs Syndroom (RLS) is een veelvoorkomende, slaapgerelateerde bewegingsstoornis, die in bijna alle gevallen gepaard gaat met in- en doorslaapproblemen. Overdag wordt echter geen verhoogde slaperigheid gemeten, dankzij een veronderstelde hyperarousal. Een regionaal ijzergebrek in de hersenen (substantia nigra, striatum) en een verstoorde dopaminerge (DA-) functie worden gezien als de oorzaak van de gestoorde motoriek bij RLS. DA-activiteit in striatale, prefrontale circuits speelt ook een cruciale rol in cognitive control, het vermogen om geconcentreerd en doelgericht een cognitieve taak uit te voeren. DA-disfunctie, zoals in geval van RLS, roept dus de vraag op of (ook) cognitieve functies zijn aangedaan.
Dit overzichtsartikel rubriceert de resultaten van zestien experimentele studies (die in totaal 37 verschillende neuropsychologische tests hebben gebruikt) in een achttal cognitiedomeinen, en laat zien dat RLS-patiënten bij 26 testafnamen significant slechter scoorden dan controlepersonen, maar dat er bij 62 testafnamen géén significante verschillen werden gevonden. Samenvattend concluderen wij dat er geen overtuigende aanwijzingen zijn voor cognitief disfunctioneren in samenhang met RLS.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden