Zijn cognitieve functies van waarde bij het voorspellen van ADHD-uitkomsten?
Samenvatting
Vanuit verschillende modellen kan worden afgeleid dat cognitieve functies mogelijk voorspellende waarde zouden kunnen hebben voor toekomstig ADHD-gedrag. Het is relevant dit nader te onderzoeken, omdat er nog weinig indicatoren zijn voor de prognose van ADHD. In dit artikel worden verschillende studies samengevat, die zijn gebaseerd op (gedeeltelijk) reeds gepubliceerde data van het Nederlandse deel van de (neuro)IMAGE-studie. Hierbij werden kinderen met en zonder ADHD tussen de vijf en negentien jaar geïncludeerd en met een interval van gemiddeld zes jaar uitgebreid onderzocht (ADHD/C: N-range = 200-339; broers en zussen zonder ADHD: N-range = 147-271; controlegroep: N-range = 171-228). Een minderheid van de cognitieve functies (met name werkgeheugen en reactietijdvariabiliteit, en een algeheel zwakke cognitieve subgroep) had enige voorspellende waarde, echter met zwakke effectgroottes. Cognitieve functies blijken daarmee nog weinig bruikbaar in de klinische praktijk. De bevindingen duiden erop dat we wellicht anders moeten kijken naar de rol van cognitieve functies bij ADHD, in elk geval als het gaat om het beloop van de stoornis.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden