How to cope with stroke? The effectiveness of Problem Solving Therapy
Samenvatting
Het accent ligt bij het proefschrift van Visser op HR-QoL: health related quality of life na een CVA. In hoofdstuk 2 is bij een groep van 213 patiënten negentien maanden of meer na het CVA gekeken hoe het zat met coping, depressie en HR-QoL (gemeten met de WHHO-QoL-BREF). Het bleek dat patiënten met een accomodatieve copingstrategie (het aanpassen van doelen) minder depressiesymptomen leken te vertonen. Vervolgens werd een vergelijkbare studie uitgevoerd bij 166 CVA-patiënten in de revalidatiefase. Ook hier kwam naar voren dat een aanpassing leidt tot minder depressie. Voldoende reden om een goede copingstrategie aan te leren. Er werd gekozen voor de Problem Solving Therapy (PST): een groepstherapie van achttien sessies van anderhalf uur, waarin patiënten oefenen in het definiëren van een probleem, het bedenken van meerdere oplossingen, het selecteren van een oplossing en het uitvoeren en evalueren. Het onderzoek, uitgevoerd met een RCT-design bij in totaal 166 patiënten, waarbij de ene groep alleen de standaardbehandeling kreeg en de andere groep naast de standaardbehandeling ook nog de PST-therapie, toonde aan dat de PST-therapie na zes maanden leidde tot een betere manier van omgaan met taken, maar niet tot een hogere CVA-specifieke psychosociale HR-QoL. Vervolgens rapporteert Visser een interessante metastudie: 32 studies die gekeken hebben naar verbetering van HR-QoL na een vorm van behandeling: behandeling verhoogt de HR-QoL-score, maar er worden geen verschillen tussen behandelprogramma's gevonden.
How to cope with stroke? The effectiveness of Problem Solving Therapy
Marieke Visser, proefschrift Erasmus Universiteit, Rotterdam, juni 2016, 141 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden