Zo werkt aandacht: Opvallen, kijken en zoeken in een wereld vol afleiding
Samenvatting
Doordat neuropsychologen zo veel en makkelijk praten over executieve functies lijkt het alsof aandacht van het toneel is verdwenen. Eerlijk gezegd is het voor mij moeilijk om een helder onderscheid tussen deze begrippen te maken. Van der Stigchel heeft dat probleem niet: zijn boek gaat niet over executieve functies, hij heeft het vooral over de visuele waarneming, over het al dan niet opmerken van een element in het visuele veld. Hij schrijft er over op een publieksvriendelijke manier, met veel voorbeelden uit het leven gegrepen en een enkel opmerkelijk experiment. Ook beschrijft hij hoe de kennis over aandacht gebruikt wordt door reclamemakers. Hij behandelt echter niet specifieke aandachtstheorieën en ook neuroanatomische en -fysiologische zaken komen nauwelijks aan bod. In het laatste hoofdstuk gaat Van der Stigchel in op aandachtsproblemen bij neurologische aandoeningen, waarbij hij zich specifiek richt op hemineglect en blindsight. Doordat Van der Stigchel veel voorbeelden uit het dagelijks leven gebruikt, maakt hij duidelijk hoe cruciaal dit proces is en waarom mensen zoveel dingen niet opmerken. De neuropsycholoog zal er voor zijn eigen vraagstukken in de klinische praktijk weinig nieuwe informatie vinden.
Zo werkt aandacht: Opvallen, kijken en zoeken in een wereld vol afleiding
Stefan van der Stigchel, Amsterdam: Maven Publishing, 2016, 224 pp.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden