Neuropsychologische diagnostiek: de klinische praktijk
Samenvatting
Vorig jaar is de heruitgave van het Nederlandse handboek Neuropsychologische diagnostiek op de markt gekomen. Het ontwerp, het papier en de manier van inbinden is een stijlvolle vooruitgang vergeleken met de vorige versies. Nieuw in deze uitgave is verder de indeling. Het boek begint met een inleidend deel waarin de neuropsychologische geschiedenis en de ethische aspecten van onderzoek aan bod komen. Het boek volgt verder het diagnostisch proces en eindigt met enkele hoofdstukken over specifieke werkvelden. In Deel I komen de vraagstelling, anamnese en het diagnostisch proces in het algemeen aan bod. Deel II beschouwt de afname van het onderzoek: testselectie, psychometrie en observatie. Ook wordt hier uitgebreid ingegaan op mentale inspanning en onderpresteren, premorbide functioneren en het meten van cognitieve veranderingen over de tijd. Deel III betreft de schriftelijke en mondelinge rapportage en de interpretatie.
Neuropsychologische diagnostiek: de klinische praktijk
Marc Hendriks, Roy Kessels, Marielle Gorissen, Ben Schmand & Annelien Duits (2014), (red.), Amsterdam: Boom Neuropsychologische handboeken, 448 pp., ISBN: 9789089532527
Als beginnend diagnosticus kun je deze drie delen van het boek als een stappenplan gebruiken voor het doen van goed neuropsychologisch onderzoek. De praktische informatie die hier voor nodig is, wordt op een heldere en overzichtelijke manier gepresenteerd en geordend.
In de hoofdstukken die volgen (Deel IV) worden de specialistische werkvelden beschreven waarbinnen veel neuropsychologische vraagstellingen voorkomen. Bijzonderheden waar je als diagnosticus rekening mee moet houden en de benodigde achtergrondinformatie passeren hier de revue. Het doel is niet om een uitputtende bron van informatie te zijn. Het boek is dan ook goed bruikbaar samen met de andere neuropsychologische handboeken van Boom, zoals Klinische neuropsychologie, verschenen in 2012, waarbij de ziektebeelden uitgebreid aan bod komen. Wel worden in dit vierde deel bijzonderheden per setting in bijvoorbeeld de observatie, testbatterijen en de normgegevens beschreven. Hierdoor is dit boek ook voor meer ervaren neuropsychologen een mooi geheugensteuntje in het doen van neuropsychologisch onderzoek in verschillende en mogelijk voor hen minder bekende werkvelden. Deze laatste hoofdstukken kunnen echt beschouwd worden als een aanvulling op de rest van het boek. Er wordt vanuit deze hoofdstukken verwezen naar de eerste drie delen en het is knap hoe zo veel mogelijk vermeden is om dubbele informatie aan bod te laten komen.
Ook nieuw is de poging om de theoretische kennis, die uiteraard een update heeft gekregen ten opzicht van de eerdere versies, wat meer leven in te blazen door casusbeschrijvingen uit de eigen praktijk toe te voegen.
De casussen geven, juist voor de minder ervaren (neuro)psychologen, een mooi inkijkje in de klinische praktijk van het neuropsychologisch werkgebied. Het is alleen jammer dat deze niet in alle hoofdstukken terugkomen. Zo begint hoofdstuk 13 ('Neurologie') met de opmerking dat de eerste interesse bij veel neuropsychologen gewekt is door het lezen van bijzondere gevalsstudies, maar ontbreken deze (of nieuwere, onbekende casusbeschrijvingen) in dit hoofdstuk. Ook in het hoofdstuk over psychiatrie (hoofdstuk 14) is dit een gemiste kans, aangezien de doelgroep van dit boek ook juist de beginnende psycholoog is in een generalistische opleiding en de meesten hiervan werkzaam zijn in de psychiatrie, in plaats van een ziekenhuis of revalidatiesetting. Om toekomstig psychologen, GZ-psychologen en klinisch psychologen meer te enthousiasmeren voor de neuropsychologie kan het helpen om ook in deze hoofdstukken wat meer van de praktijk te laten zien.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden