Sleep apnea in stroke: Diagnosis, consequences and treatment
Samenvatting
Aaronson wilde met haar onderzoek de vroege herkenning van apneu bij CVA-patiënten verbeteren, het effect van obstructief slaapapneu (OSA) op het dagelijks leven van deze patiënten onderzoeken en een behandeling met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) evalueren. In hoofdstuk 2 wordt een meta-analyse gepresenteerd van CPAP-studies die slechts een minimale verbetering op verdeelde aandacht liet zien, geen effect op andere cognitieve domeinen. De pulse-oximetrie, die wel bekend is in slaapklinieken, maar nog niet bij CVA-patiënten was onderzocht, bleek een goed screeningsinstrument. Vervolgens bleek dat een vragenlijst een goed aanvullend hulpmiddel kan zijn: een deel van de patiënten hoeft niet meer intensief onderzocht te worden. Het effect van CPAP werd onderzocht door een groep CVA-patiënten met OSA en een groep zonder OSA te vergelijken op cognitieve tests en functionele status. De OSA-groep presteerde slechter op de meeste cognitieve tests en de opnameduur was langer. Behandeling van OSA-patiënten liet een positief effect zien op cognitieve tests, minder duidelijk op functionele status in vergelijking met niet behandelde OSA-CVA-patiënten.
Sleep apnea in stroke: Diagnosis, consequences and treatment
Justine Aaronson, Universiteit van Amsterdam, januari 2016, 159 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden