Efficacy of electroconvulsive therapy: Too brief or not too brief?
Neurocognitive performance in electroconvulsive therapy: To lose or not to lose?
Samenvatting
Deze twee proefschriften vormen een twee-eenheid: bij het project heeft de psychiater Spaans gekeken naar de effecten van elektrotherapie bij patiënten met depressie en de neuropsycholoog heeft vooral de scores op neuropsychologische tests geanalyseerd. De twee promovendi hebben veel samengewerkt, maar elk heeft zijn eigen reeks artikelen met eigen promotores geproduceerd. Bij de studie is gekeken naar een groep patiënten die twee keer per week is behandeld met rechts unilaterale elektroconvulsieve therapie (ECT) waarbij een hoge dosis met standaardstimulatie is vergeleken met een hoge dosis met een extra korte stimulatie. Zowel de directe effecten als het verloop gedurende een halfjaar zijn geanalyseerd, waarbij speciale aandacht is besteed aan patiënten die ouder waren dan zestig jaar. Het bleek dat beide procedures effectief zijn, maar dat de standaardpulseprocedure tot sneller herstel leidt. In de follow-upfase werden er geen significante verschillen gevonden wat betreft terugvalpercentages. Bij een kleine groep (14%) werd een opvallend snel en volledig herstel gevonden: deze patiënten waren ouder en lieten meer psychotische kenmerken en een dysexecutief profiel zien en hadden een kortere depresssieve episode. Herstel leek sneller dan bij medicatiegebruik. Het cognitieve functioneren van depressieve ouderen (ouder dan 55 jaar) veranderde niet of werd iets beter na een standaard ECT en er waren geen relaties met ECT-variabelen (plaatsing elektrodes, duur behandeling). Vergelijkingen tussen de twee ECT-procedures leverde geen significante verschillen op. Ook bij de follow-up werden geen opvallende verschillen gevonden. Over het geheel genomen is het cognitieve presteren van herstelde patiënten onder het gemiddelde van de normgroep. Verder vallen grote interindividuele verschillen op waarvoor geen verklaring is.
Efficacy of electroconvulsive therapy: Too brief or not too brief?
Harm Pieter Spaans, Vrije Universiteit Amsterdam, december 2015, 183 pp.
Neurocognitive performance in electroconvulsive therapy: To lose or not to lose?
Esmée Verwijk, Vrije Universiteit Amsterdam, december 2015, 197 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden