De lerende mens
Samenvatting
Van der Helden en Bekkering hebben een origineel boek geschreven over hoe leren in zijn werk gaat. Origineel is het zeker: als onderzoeker op het gebied van het geheugen dacht ik allerlei bekende zaken tegen te komen over cognitie, geheugenmodellen en hippocampus, maar dat was niet zo. Nadat ze eerst allerlei filosofen hebben besproken die iets over leren hebben gezegd, plaatsen de auteurs hun betoog in een heel ander theoretisch kader. Zij hebben gekozen voor de zelfdeterminatietheorie van Edward Deci en Richard Ryan. Mij volstrekt onbekend, maar deze theorie zou bekend zijn in de onderwijswereld. Na enig speurwerk werd het duidelijk: het is een motivatietheorie die door Deci en collega's is toegepast op vele gebieden in de gezondheidszorg en het onderwijs. De theorie kent drie kernbegrippen: autonomie, verbondenheid en competentie. De tekst is vooral opgehangen aan deze termen. De auteurs proberen duidelijk te maken wat er nodig is om zaken te leren en benadrukken de rol van motivatie bij het leren. Het begrip verbondenheid refereert aan de sociale context waarin mensen leren: anderen kunnen als voorbeeld dienen. Er zijn aparte hoofdstukken gewijd aan het leren van wiskunde en taal. Hersenen en hersenbeschadigingen komen ook aan de orde. Het boek is voor een breed publiek toegankelijk. Het is van toepassing op onderwijssituaties, maar ook op bijvoorbeeld de revalidatie en lijkt mij een mooie aanvulling op de meer gangbare boeken over leren en geheugen.
De lerende mens
Jurjen van der Helden & Harold Bekkering, Amsterdam: Boom, 248 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden