Foreign accent syndromes: The stories people have to tell
Samenvatting
De Noorse neuroloog Monrad-Krohn beschreef in 1947 een aparte taalstoornis, de dysprosodie, vaak geassocieerd met rechtshemisferisch letsel. Taalkundig lijkt de spraak intact, maar de persoon lijkt met een vreemd accent te praten. In 1982 introduceerde Whitaker de term Foreign Accent Syndrome (FAS) ter vervanging van de term dysprosodie. De aandoening komt zelden voor en wordt in de meeste inleidingen over afasie ook niet genoemd. Maar je zult er maar last van hebben. Veel mensen die er last van hebben, hebben hun persoonlijke ervaringen op papier gezet en die verhalen zijn gebundeld door Ryalls en Miller, die zelf uitvoerig onderzoek naar het verschijnsel hebben gedaan. Zij hebben ook twee inleidende hoofdstukken geschreven waarin de huidige stand van zaken op een rij wordt gezet. Daarna volgen de persoonlijke verhalen van patiënten, recht uit het hart geschreven (er was geen format, ze zijn ook niet geredigeerd). De patiënten komen uit 'alle' delen van de wereld (niet uit Nederland; ik zou wel eens willen weten of er een Nederlandse patiënt is die de diagnose FAS heeft gekregen). Het lijkt me een unieke kans voor neuropsychologen om zich snel 'bij te scholen' als ze niet vertrouwd zijn met dit verschijnsel.
Foreign accent syndromes: The stories people have to tell
Jack Ryalls & Nick Miller, Londen: Psychology Press, 2015, 243 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden