Louyer-Villermay over amnesie
Samenvatting
In een eerdere bijdrage schreef ik over de invoering van het begrip amnesie door Boissier de Sauvages (1706-1767) in de Franse versie van zijn nosologie uit 1772 (Eling, 2014). In mijn zoektocht naar de ontwikkelingen ten aanzien van het begrip amnesie in de negentiende eeuw heb ik in eerste instantie Gallica bezocht, de digitale nationale bibliotheek van Frankrijk. Daar kan men ongelooflijk veel originele documenten, boeken en illustraties vinden uit vroeger tijd en ze vaak ook downloaden. De oorspronkelijke werken van mensen als Gall, Broca en Charcot zijn daar makkelijk te vinden. Om meer te weten te komen over amnesie kon ik goed te rade gaan bij encyclopedieën en dictionaires, die ook sterk op een encyclopedie leken door de uitgebreidheid waarmee veel begrippen werden behandeld. Het woord encyclopedie stamt af van het Griekse 'ἐγκύκλιος παιδεία' (transliteratie: 'enkyklios paideia') en betekent letterlijk 'algemene vorming'. De bekendste van de vroege encyclopedieën is wellicht de Franse Encyclopédie, geredigeerd door Jean le Rond d'Alembert en Denis Diderot, en uitgebracht in 1772. De vroegste vermelding van het begrip amnesie was in het eerste deel van de Dictionnaire des Sciences Médicales, uitgegeven door Charles-Louis-Fleury Panckoucke (1780-1844). Panckoucke was auteur, redacteur en uitgever. Van de Dictionnaire des Sciences Médicales verschenen in de loop van de tijd zestig delen. De vermelding in het eerste deel leverde niet meer op dan dat het begrip was opgebouwd uit alpha privans en mnesis, dat het begrip was ingevoerd door Sagar en Sauvages en verwees naar een plotselinge vermindering of verlies van het geheugen. In het deel uit 1819 vond ik een uitgebreide verhandeling over zowel het geheugen (door J.J. Virey) als over amnesie, door Jean-Baptiste Louyer-Villermay. In deze en soortgelijke encyclopedieën vond ik onder meer beschrijvingen van amnesie van Jean Baptiste Bouillaud uit 1837, Louis Calmeil uit 1840, Jules Falret uit 1865. De wellicht bekendste negentiende-eeuwse auteur over geheugenstoornissen is Ribot. Hij refereerde ook aan Louyer-Villermay en zo bezien is deze dus geen onbelangrijke persoon in de discussie over amnesie.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden