Op het tweede gezicht: De relatie tussen gelaat en karakter
Samenvatting
Gall vond dat Lavater en de fysiognomen maar onzin vertelden: gedrag komt voort uit de hersenen en dus kun je karakter niet aflezen uit het gelaat en al helemaal niet uit de lichaamsbouw. De fysiognomie bestond al ten tijde van Aristoteles en leeft nog steeds onder ons. Berveling heeft de geschiedenis ervan gedetailleerd in kaart gebracht, met name zoals die in Nederland is beoefend. Hij is in diverse archieven gedoken om zeer oude boeken en verslagen in te zien. De lezer krijgt zo een uniek overzicht van al dat materiaal. Maar Berveling schrijft ook over het heden. Hij wijst op hedendaags onderzoek waaruit naar voren komt dat mensen op basis van het uiterlijk indrukken hebben van het karakter van een persoon en dat ze boven kans foto's van personen kunnen indelen in groepen (bijvoorbeeld dominant of niet). Dat neemt niet weg dat wat hedendaagse aanhangers van de fysiognomie beweren geen wetenschappelijke basis heeft. Maar toch …een fascinerende geschiedenis.
Op het tweede gezicht: De relatie tussen gelaat en karakter
Jaco Berveling, Amsterdam: Balans, 2014, 320 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden