Body representation disturbances in anorexia nervosa
Samenvatting
Een belangrijke vraag in dit onderzoek is of anorexia nervosa- (AN) patiënten hun lichaam niet alleen anders zien, waarnemen, maar ook anders voelen dan dat het in werkelijkheid is. Een eerste reeks onderzoeken was gericht op het registreren van het ervaren van het aanraken van het lichaam op verschillende plaatsen, het tactiele lichaamsbeeld. AN-patiënten ervaren afstanden tussen tactiele prikkels op de huid als groter dan gezonde proefpersonen. Deze ervaring lijkt het gevolg van veranderingen in basale somatosensorische informatie en van cognitieve oordelen. Vervolgens is onderzocht of het verstoorde lichaamsschema ook van invloed was op het gedrag, met name op het bewegen door (smalle) poortjes, zoals het draaien van de schouders als men denkt dat het poortje te smal is en dat bleek zo te zijn. Vervolgens is met behulp van het rubberen hand-paradigma onderzocht of AN-patiënten hun lichaamsschema konden aanpassen naar meer realistische waardes en er bleek inderdaad sprake van plasticiteit. Deze studies laten zien dat anorexia nervosa niet alleen gaat om het uiterlijk, het visuele aspect, maar dat op veel basaler somatosensorisch niveau, er een veranderd lichaamsbeeld is dat ook een rol speelt in het bewegen in de ruimte, maar de geobserveerde plasticiteit biedt wellicht een ingang om iets te doen aan het verstoorde lichaamsschema.
Body representation disturbances in anorexia nervosa
Anouk Keizer, proefschrift Universiteit Utrecht, maart 2014, 191 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden