The long and the short memory: Neuropsychological studies on the interaction of working memory and long-term memory formation
Samenvatting
In een vorig nummer besprak ik het proefschrift van Heiko Bergmann, dat over binding, het vormen van associaties en het werkgeheugen handelde. Het proefschrift van Van Geldorp is in wezen de klinische pendant van dit proefschrift. Vergelijkbare onderzoekparadigma's zijn gebruikt, maar dan in studies bij patiënten: patiënten met Alzheimer, cva, temporale lobectomie, Korsakov, MCI en mensen die alleen maar ouder waren geworden. De centrale vraag is wat het belang is van processen tijdens een kortetermijngeheugentaak voor een onverwachte langetermijngeheugentaak; kan iets gezegd worden over wanneer en waarom bepaalde items bij de langetermijngeheugentaak wel onthouden worden? Een heel interessant punt bij al deze studies is de vraag wat nu precies de rol is van de temporaalkwab bij het werkgeheugen en langetermijngeheugen. Van Geldorp bespreekt drie opties: het leggen van associaties, het regelen van opslag voor langetermijngeheugen tijdens kortetermijngeheugentaken en een soort overloop- of hulpfunctie bij situaties waarbij een te groot beroep wordt gedaan op het kortetermijngeheugen. De bevindingen lijken het meest te passen bij deze laatste interpretatie. Haar pleidooi om meer aandacht te schenken aan hoe werkgeheugen en langetermijngeheugen samenhangen wil ik graag ondersteunen. We moeten niet te veel in blokjes of hokjes denken.
The long and the short memory: Neuropsychological studies on the interaction of working memory and long-term memory formation
Bonnie van Geldorp, proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, april 2014, 163 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden