Apraxia: The cognitive side of motor control
Samenvatting
Van de klassieke syndromen afasie, agnosie en apraxie is de laatste altijd een beetje onderbelicht gebleven. Om onduidelijke redenen; per slot van rekening gaat gedrag uiteindelijk ook om de bewegingen waarmee het tot uiting komt. Goldenberg laat zien dat er heel wat te vertellen is over dit syndroom en dat er een eeuw lang toch wel door diverse auteurs over geschreven is. Die hebben interpretaties gegeven die vaak op subtiele wijze van elkaar verschillen, zoals uit de analyses van Goldenberg blijkt.
Apraxia: The cognitive side of motor control
Georg Goldenberg, Oxford: Oxford University Press, 2013, 273 pp.
Zelf heeft hij lange tijd onderzoek gedaan op dit gebied en daar uitvoerig en op hoog niveau over gepubliceerd (en nog niet zo lang geleden op een NVN-congres over gesproken). Gevoed door de vele literatuur, zijn eigen observaties maar ook door gedegen experimenteel onderzoek uit eigen stal en van anderen, heeft hij de apraxie tot op detail geanalyseerd. Daarbij bespreekt hij het maken van bewegingen in de vorm van imitatie en bij communicatie, met en zonder gebruiksvoorwerpen. Ook gaat hij in op de kwestie van lichaamsdeel-specifieke vormen van apraxie en apraxie bij linkshandigen en bij aandoeningen van het corpus callosum. Dit alles integreert hij vervolgens in zijn visie op hoe motorische controle op cognitief niveau is georganiseerd. Tot slot bespreekt hij de consequenties voor behandeling. Dit lijkt mij verplichte leerstof voor alle neuropsychologen omdat het onderwerp in de opleiding nooit zo uitvoerig wordt behandeld.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden