The encultured brain: An introduction to neuroanthropology.
Samenvatting
Onze hersenen zouden ons meest culturele orgaan zijn en de antropologie heeft de neurowetenschappen heel robuuste verklaringen te bieden voor 'enculturation'. Het boek ontstond uit een discussie tussen de twee redacteuren over hun onvrede met de ontwikkelingen binnen de antropologie: welke kant moest het op? Beiden hadden interesse in neurozaken, neuroantropologie bestond nog niet (maar de term was al in 1975 in een artikel gebruikt) en waarom dan niet die richting gecreëerd? Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een aantal collega's uitgenodigd voor een congres en daarna om een hoofdstuk aan te leveren voor dit boek. Het is dus geen inleiding maar meer een kennismaking. Die hoofdstukken dienen als voorbeeld van waar het vak over zou moeten gaan: vaardigheden en variatie daarin. Zo is er een hoofdstuk over cross-culturele analyse van kennis en geheugen van artsen. Een ander hoofdstuk richt zich op verschillen in het aanleren van vechtsporten. Er is een hoofdstuk over de rol van testosteron voor het begrijpen van patronen van mannelijke vitaliteit in verschillende culturen. Wellicht wat dichter bij ons huis is het hoofdstuk over autisme als een voorbeeld voor een neuroantropologische bestudering: de betekenis van Theory of Mind voor religieuze ontwikkelingen. Het lijkt erop dat 'neurotaal' in dit kader meer van belang is dan dat specifieke neuroanatomische gebieden of fysiologische processen in de hersenen zo cruciaal zijn.
The encultured brain: An introduction to neuroanthropology.
Daniel H. Lende en Greg Downey (red.)
Londen: MIT Press, 2012
438 pagina's
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden