Memory and aging:
Current issues and future directions.
Samenvatting
Bij de psycholinguïstiek speelden de linguïstische ideeën over regels voor zinnen en woordvormen een belangrijk uitgangspunt. Maar taal gebruiken we als mens ook tijdens ons gedrag, wanneer we bewegen en interacteren met de omgeving, wanneer we iets moeten vertellen over de dingen om ons heen. Zoals Wernicke zei: de betekenisaspecten zijn gebaseerd op onze ervaringen met al onze zintuigen en bewegingen. Die benadering van taal wordt ook wel aangeduid met 'embodied cognition' en staat centraal in dit boek. Het boek telt zeventien hoofdstukken, verspreid over zeven secties, hetgeen aangeeft dat allerlei verschillende aspecten aan de orde komen. Zo zijn er twee hoofdstukken die ingaan op de stelling dat motoriek aan de basis ligt van taal (Corballis). Er is een aantal hoofdstukken over experimenteel onderzoek naar de verwerking van actiegerelateerde woorden en zinnen. Ook ontwikkelingsaspecten komen aan bod in twee hoofdstukken. Ruimte en taal, vooral tijdens acties, vormen een belangrijk thema in vier hoofdstukken. Taalgedrag wordt ook ondersteund door gebaren: hoe zit het met die relatie? Twee hoofdstukken in de laatste sectie gaan expliciet in op taal en hersenen, maar bij meerdere hoofdstukken spelen de hersenen een belangrijke rol en soms worden ook klinische vraagstukken aan de orde gesteld. Tezamen geven deze hoofdstukken wel een mooi overzicht van deze nieuwe benadering van taal.
Language and action in cognitive neuroscience.
Y. Coello en A. Bartolo (red.)
Londen: Psychology Press, 2012
357 pagina's
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden