Handboek schizofrenie
Samenvatting
In de reeks handboeken van uitgeverij De Tijdstroom is een nieuw werk verschenen. Het is een lijvig handboek geworden, dat ons laat zien dat de kennis over schizofrenie de laatste decennia enorm is toegenomen. Het handboek behandelt alle mogelijke aspecten van schizofrenie: de geschiedenis van het concept schizofrenie, de huidige classificatie en diagnostiek, de epidemiologie en het beloop, de etiologie, de pathofysiologie, comorbiditeit en natuurlijk de behandeling. Tot slot wordt aandacht besteed aan het perspectief van de schizofreniepatiënt en de rol van de familie. De hoofdstukken zijn geschreven door een grote groep specialisten op de betreffende terreinen. In verschillende hoofdstukken wordt soms kort iets geschreven over het cognitief functioneren. Hoofdstuk 17, geschreven door Lydia Krabbendam en André Aleman, is echter geheel gewijd aan cognitieve stoornissen. Het cognitief functioneren van schizofreniepatiënten varieert enorm en is een sterke voorspeller van problemen in het dagelijks leven. Daarom is de neuropsycholoog vaak betrokken bij de diagnostiek en behandeling van schizofrenie. De auteurs bespreken in hoofdstuk 17 een testbatterij die tot stand is gekomen op een expertmeeting in het kader van Measurement and Treatment Research to Improve Cognition in Schizophrenia (MATRICS). Deze MATRICS Consensus Cognitive Battery bestaat uit tests voor een aantal specifieke cognitieve domeinen (snelheid van informatieverwerking, aandacht of vigilantie, verbaal leren, en redeneren en probleem oplossen) aangevuld met het domein sociale cognitie. In het hoofdstuk wordt verder aandacht besteed aan concepten als Theory of Mind en metacognitie. Dit hoofdstuk geeft op heldere wijze een overzicht van de cognitieve problemen die schizofreniepatiënten kunnen ervaren.
W. Cahn, L. Krabbendam. I Myin-Germeys, R. Bruggeman & L. de Haan (red.)
Utrecht: De Tijdstroom, 2011
551 pagina's
Zoals je van een handboek mag verwachten is er naast een goede inhoudsopgave een index, zodat een specifiek onderwerp gemakkelijk teruggevonden kan worden. Kortom, het handboek geeft een mooi overzicht over alles wat er bekend is over schizofrenie, en verdient daarom een plaats in de boekenkast bij eenieder die met deze patiëntengroep werkt.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden