NOSCA development and validation of the nurses' observation scale for cognitive abilities
Samenvatting
Persoon heeft een opmerkelijke route naar het doctoraat afgelegd via verschillende opleidingen op het gebied van de verpleegkunde en is momenteel verpleegkundig expert op de afdeling geriatrie. Het diagnostisch onderzoek van geriatrische patiënten kan over het algemeen niet met standaardtests worden uitgevoerd. Verpleegkundigen maken patiënten vaak in diverse situaties mee en krijgen zo ook een goede indruk van een patiënt. Doel van het promotieonderzoek van Persoon was om het observeren van het cognitief vermogen van patiënten door verpleegkundigen te standaardiseren en zo een geschikte schaal daarvoor te ontwikkelen. Eerst werd bekeken welke instrumenten beschikbaar zijn in de literatuur. Vervolgens heeft ze geïnventariseerd bij verpleegkundigen op diverse geriatrieafdelingen hoe en waarom zij het cognitief functioneren observeren. Vervolgens werd een observatielijst ontwikkeld en de resultaten vergeleken met scores van patiënten op de Clinical Dementia Rating Scale. Uit semi-gestructureerde interviews met verpleegkundigen kwam naar voren dat er aanzienlijke verschillen waren tussen verpleegkundigen van verschillende instellingen over wat onder cognitieve vermogens wordt verstaan en waartoe de observaties moeten dienen. In een volgende studie is meer specifiek gekeken naar observaties op het gebied van het geheugen en scores op geheugentests. Er waren samenhangen, maar het verschilde ook wel weer per test. Tot slot is met behulp van de Delphi-methode (een panel van deskundigen die tot consensus komen) een observatieschaal ontwikkeld, de NOSCA, met 43 items op negen domeinen, de bekende functies van de cognitieve psychologie. De psychometrische eigenschappen zijn goed.
NOSCA development and validation of the nurses' observation scale for cognitive abilities.
Anke Persoon
Proefschrift Nijmegen, Radboud Universiteit, oktober 2010
133 pagina's
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden