The handbook of psycholinguistics and cognitive processes. Perspectives in communication disorders.
Samenvatting
De drie redacteuren zijn allen werkzaam op het gebied van communicatieproblemen en dat heeft waarschijnlijk een rol gespeeld bij de selectie van onderwerpen en auteurs voor dit handboek: de klinische aspecten komen ruim aan bod. Het boek is opgedeeld in vier secties met in totaal 37 hoofdstukken. In het eerste deel komen theorieën en modellen aan de orde. De zestien hoofdstukken bestrijken een breed gebied: van linguïstiek via psycholinguïstiek tot veroudering, werkgeheugen en neurobiologie. Het tweede deel, negen hoofdstukken, richt zich op ontwikkelingsstoornissen: Specific Language Impairment, stotteren, meertaligheid en auditieve stoornissen. Het valt op dat dyslexie hier ontbreekt. De verworven stoornissen bij volwassenen worden in zes hoofdstukken in Deel 3 behandeld, met onderwerpen als apraxie, geheugen en taalstoornissen, semantische stoornissen en bilingualisme. Ook hier ontbreken aparte hoofdstukken over dyslexie en dysgrafie. Maar ook valt het op dat de afasie niet benaderd wordt vanuit het klassieke Wernicke-Lichtheim-model: geen aparte hoofdstukken voor de klassieke syndromen, maar een analyse via de hedendaagse psycholinguïstische bril: semantiek, syntax en fonologie en de meer overkoepelende communicatie of pragmatiek. Het vierde deel, zes hoofdstukken, is gewijd aan modaliteiten, die in een doorsnee-psycholinguïstiekinleiding niet snel aan de orde komen, zoals de gebarentaal, de pragmatiek, de taalkenmerken bij autisme. Achterop de kaft prijst Pim Levelt het boek aan, niet alleen voor hen die zich bezighouden met taalstoornissen, maar ook voor psycholinguïsten die zich realiseren hoe waardevol de studie van taalstoornissen is voor de psycholinguïstische theorieën. Ik sluit me graag bij zijn oordeel aan.
The handbook of psycholinguistics and cognitive processes. Perspectives in communication disorders.
J. Guendouzi, F. Loncke & M.J. Williams (red.)
Hove: Psychology Press, 2011
838 pagina's
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden