Schedelmetingen in Nederland
Samenvatting
De gedachte dat de schedel ons iets kan leren over onszelf, klinkt velen misschien niet zo heel onbekend in de oren. Een neuropsycholoog zal denken aan Gall, maar diens opvattingen over de schedel kwamen niet uit de lucht vallen, zoals in deze bijdrage wordt beschreven. Daarbij speelt het werk van de zeventiende-eeuwse Nederlandse arts Petrus Camper een belangrijke rol. Bij de vraag of de schedel iets kan zeggen over de persoon, kunnen twee benaderingen worden onderscheiden: de fysiognomie, die zich richtte op individuele vermogens en karaktertrekken, en de fysische antropologie, die probeerde om verschillen tussen soorten of rassen te beschrijven en verklaren, waarbij ook gedragskenmerken wel genoemd werden. Dit laatste heeft geleid tot de criminele antropologie van Lombroso. Ook in Nederland waren er diverse schedelbeschouwers, waarvan de neuropsychiater Winkler wel de bekendste was.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden