MMSE-2
Samenvatting
De Mini-Mental State Examination (MMSE) werd in 1975 ontwikkeld door de Amerikaanse psychiater Marshal Folstein, zijn vrouw Susan en hun afdelingshoofd John McHugh als een instrument om op een snelle, gestandaardiseerde manier cognitieve symptomen te testen die kunnen wijzen op alzheimerdementie (Folstein e.a., 1975). Sindsdien is de MMSE een van de meest gebruikte cognitieve screeningsinstrumenten. Er is echter ook toenemende kritiek gekomen op dit instrument (Nieuwenhuis-Mark, 2010). De MMSE is bijvoorbeeld niet ontwikkeld voor andere vormen van dementie, niet sensitief voor milde cognitieve stoornissen (MCI), de psychometrische eigenschappen zijn matig, de standaardisatie van afname en scoring is niet optimaal en vertalingen zijn niet altijd uitgevoerd op de manier zoals wij psychologen dat geleerd hebben. Zo was er een tijd een Nederlandstalige versie van de MMSE in omloop waarin de opdracht was om het woord WERELD achterstevoren te spellen, als vertaling van het woord WORLD in de originele versie (terwijl het bij dit item cruciaal is dat het een eenlettergrepig woord betreft met drie medeklinkers achter elkaar). Kok en Verhey hebben in 2002 een gestandaardiseerde Nederlandse vertaling van de MMSE en de afnameprocedure gemaakt, waarin een aantal van deze knelpunten opgelost zijn (met WORST als te spellen woord). In diezelfde periode echter besloten de auteurs van de originele MMSE, die altijd het auteursrecht op de test hebben behouden, een exclusieve licentie aan te gaan met PAR Inc., een Amerikaanse testuitgever. Sindsdien bevindt de MMSE zich niet langer in het publieke domein, maar dient men per afname een bedrag af te dragen aan deze uitgever (Powsner & Powsner, 2005). De gestandaardiseerde Nederlandstalige MMSE is daarmee feitelijk een ongeautoriseerde uitgave geworden. De auteurs geven aan dat dit nodig was, om zo controle te kunnen uitoefenen op de kwaliteit van vertalingen en het gebruik van de MMSE voor commerciële doeleinden (Folstein & Folstein, 2010).
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden