Theory of Mind bij mensen met het syndroom van Korsakov
Samenvatting
Het syndroom van Korsakov is een ernstige neuropsychiatrische aandoening die optreedt ten gevolge van vitamine B1-tekort bij een langdurig en overmatig alcoholgebruik. Recentelijk is er meer interesse gekomen voor het sociale functioneren van mensen met het syndroom van Korsakov. Enerzijds rapporteren patiënten met het syndroom van Korsakov vaak zeer eenzaam te zijn, anderzijds is de Theory of Mind van mensen met het syndroom van Korsakov sterk verminderd. Theory of Mind is het aan zichzelf en anderen toeschrijven van gevoelens, gedachten, wensen en bedoelingen. 'Theory of Mind'-taken die ontwikkeld zijn voor het detecteren van autisme, worden door mensen met het syndroom van Korsakov afwijkend gemaakt. Anders dan bij autisme schatten mensen met het syndroom van Korsakov hun eigen sociale functioneren als normaal in, terwijl hun inzicht in sociale situaties verminderd is. Wanneer mensen met het syndroom van Korsakov een morele beslissing moeten nemen aan de hand van abstracte of meer alledaagse morele dilemma's, geven ze vergelijkbare antwoorden als gezonde mensen, maar is hun achterliggende redenering op het laagste niveau van morele ontwikkeling. Concluderend komen problemen in de Theory of Mind zeer vaak voor bij het syndroom van Korsakov en wordt het gebruik van 'Theory of Mind'-taken in neuropsychologisch onderzoek naar het syndroom van Korsakov aanbevolen.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden