VAT-E
Samenvatting
De Visuele Associatie Test (VAT – Lindeboom & Schmand, 2003; Lindeboom e.a., 2014) behoort voor menig neuropsycholoog tot de standaardbatterij voor het meten van anterograde amnesie. Zijn nieuwste broertje, de Visuele Associatie Test – Extended (VAT-E – Meyer & De Jonghe, 2019) kwam afgelopen jaar op de markt. Naast het signaleren van episodische geheugenstoornissen kan de VAT-E gebruikt worden voor het signaleren van onderpresteren. Gebruikmakend van de vier parallelversies van de oorspronkelijke VAT, levert de VAT-E drie geheugenschalen (gepaard associëren (GA), vrij reproduceren (VR) en meerkeuze herkenning (MK)) en vier symptoomvaliditeitsschalen (onmiddellijke herkenning (OH), uitgestelde herkenning (UH), consistentie tussen OH en UH, en de vergelijking tussen VR en MK) (zie Tabel 1). De test wordt in zes stappen doorlopen; twee voor een tijdsinterval van vijftien minuten (tweemaal presenteren van de leerkaarten en OH) en vier erna (UH, GA, VR en MK). Daarmee komt de totale afnameduur op dertig minuten (inclusief interval). Behalve bij de leerkaarten wordt bij alle condities feedback gegeven om foutieve interferentie te voorkomen en incidenteel leren te bevorderen. Voor de symptoomvaliditeitsschalen bestaan cut-offscores. Scores gelijk of lager dan de cut-offscore op een van de schalen is indicatief voor onderpresteren; de geheugenschalen zijn dan niet langer betrouwbaar interpreteerbaar. Bij een valide meting kunnen de ruwe scores van de geheugenschalen omgezet worden naar percentielscores. De normen zijn opgedeeld in twee klassen (naar opleiding en leeftijd). Kijken we naar de psychometrische eigenschappen dan worden diverse groepen meegenomen in de steekproef (n = 450), waaronder patiënten met een milde cognitieve stoornis, de ziekte van Alzheimer, personen die werd gevraagd om een geheugenstoornis te veinzen, en procederende personen geclassificeerd als malingeraars van neurocognitieve disfunctie (MND) en non-malingeraars (non-MND) (voor meer informatie: zie Meyer e.a., 2017). De interne betrouwbaarheid van de geheugenschalen bleek hoog tot zeer hoog (Kuder-Richardson Formule 20 (KR-20) – de dichotome equivalent van Cronbach's alfa – tussen 0,89 en 0,95). Ook differentiëren de geheugen- (AUC > 0,81) en symptoomvaliditeitsschalen (AUC > 0,97) goed tussen patiënten met respectievelijk een milde cognitieve stoornis en de ziekte van Alzheimer, en personen die werd gevraagd om een geheugenstoornis te veinzen. Ten slotte was er sterke samenhang tussen bestaande geheugen- (15-Woorden Test) en symptoomvaliditeitsmaten (bijvoorbeeld perfecte overeenstemming met de Test of Memory Malingering (TOMM); kappa = 1).
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden