In memoriam Donald Thomas Stuss (1941-2019)
Samenvatting
Op 3 september van dit jaar overleed Donald Stuss op 77-jarige leeftijd in zijn woonplaats Toronto, Canada. Een groot verlies voor de neuropsychologie: Don Stuss was een van de belangrijkste neuropsychologen van onze tijd, en was een van de grondleggers op het gebied van de executieve functies en de (pre)frontale cortex. Hij was het schoolvoorbeeld van een scientist-practitioner die vanuit zijn klinische werk met patiënten met hersenschade onderzoeksvragen wist te genereren en te beantwoorden, door wat nu als klassiek laesie-gedragsonderzoek wordt gezien. Zijn carrière kende echter een ongebruikelijk verloop. Als kind van Oekraïens-Canadese ouders was hij al jong betrokken bij de Oekraïense kerk. Het was vroeg duidelijk dat hij zeer intelligent was, en zijn vader had de verwachting dat hij na zijn middelbare school zou gaan studeren, maar Donald besloot anders. Hij trad in als monnik in een klooster, en bleef daar zes jaar. Daarna werd hij leraar op een middelbare school en football coach. Pas later besloot hij psychologie te gaan studeren, aanvankelijk met het doel zijn scholieren beter te kunnen begeleiden, maar al snel werd hij gegrepen door de neuropsychologie. Hij werd klinisch neuropsycholoog, en combineerde dit met wetenschappelijk onderzoek. Na zijn promotie kreeg hij de kans een postdoctoraal fellowship in Boston te doen, waar hij onder meer samenwerkte met Edith Kaplan. Na terugkeer in Canada werkte hij in het Ottawa General Hospital en werd vervolgens hoogleraar aan de University of Ottawa. Samen met Frank Benson was hij auteur van het standaardwerk The frontal lobes dat in 1986 werd gepubliceerd. In 2013 verscheen Principles of frontal lobe function, waarvan hij samen met Robert Knight de redactie vormde. Intussen had Stuss ook meer dan tweehonderd artikelen gepubliceerd, veelal met een hoge impact.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden