Slaaptekort, verschoven slaap en slapeloosheid
Samenvatting
We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Dat is welbestede tijd: een goede slaap is van belang voor optimaal cognitief en emotioneel functioneren, voor gezondheid en voor welbevinden. Dit merken we doorgaans pas als er iets misgaat met de duur, de timing, of de kwaliteit van slaap, als gevolg van een slaaptekort, verschoven slaap of slapeloosheid. Hoewel deze drie aspecten van slaap goed onderscheiden moeten worden, beïnvloeden ze elkaar ook. Slaap is bij veel neurologische stoornissen (bijvoorbeeld hersenletsel, ziekte van Parkinson en degeneratieve aandoeningen) en psychiatrische stoornissen (zoals depressie, ADHD en autisme) verstoord. Deze slaapverstoring is van negatieve invloed op het herstel en de prognose. In dit artikel wordt stilgestaan bij de gevolgen van de verstoring van slaap door slaaptekort, verschoven slaap of slapeloosheid op ons emotioneel en cognitief functioneren. Omdat slaapverstoring bij veel neurologische en psychiatrische aandoeningen voorkomt, is het belangrijk voor de neuropsycholoog om slaapproblemen te herkennen, te erkennen en op de juiste manier te behandelen.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden