Neuroimaging and clinical biomarkers in the familial and sporadic FTD spectrum — from the presymptomatic to the symptomatic disease stage
Samenvatting
'Promoveren kan en doe je niet alleen' is niet een van de stellingen, maar de terechte openingszin in het dankwoord van Lize Corinne Jiskoot. Dit proefschrift is namelijk tot stand gekomen dankzij de internationale samenwerking van veel collega's en is met recht een teamprestatie. Het omvangrijke proefschrift zou ook twee dissertaties ineen kunnen bevatten, een over neuro-imaging biomarkers en een over neuropsychologische biomarkers voor frontotemporale dementie (FTD). Het bleek een uitermate pittig proefschrift om te lezen. Met behulp van de biomarkers voor FTD kunnen de ziekte en het beloop ervan misschien al in een presymptomatische fase worden vastgesteld, is de hoop van de onderzoekster. Het proefschrift bevat mooie studies met prachtige neuro-imagingplaatjes (van MRI en DTI). Het blijkt dat er al subtiele veranderingen kunnen optreden in de witte stof bij gendragers maar liefst dertig jaar voordat de eerste symptomen zich aandienen. Ook de afname van grijzestofvolume geldt als mogelijke biomarker. Persoonlijk vond ik het kortste hoofdstuk het mooiste, namelijk waarbij naast de kwantitatieve aspecten ook gekeken werd naar de kwalitatieve aspecten van 'verbal fluency'. Dit was een stukje ouderwetse Lezak-achtige neuropsychologie, waarbij niet alleen het aantal gegenereerde woorden onderzocht werd, maar waarbij ook gekeken werd naar het gebruik van semantische subcategorieën en of, en hoe vaak, men schakelde tussen die subcategorieën. Het bleek dat patiënten met de primair progressieve afasie-variant van FTD niet alleen minder woorden genereerden dan de patiënten met de gedragsvariant, maar ook minder woorden per categorie produceerden en minder subcategorieën wisten te maken. Dit weerspiegelt het letsel in de linkertemporaalkwab zoals dat bij primair progressieve afasie (PPA) gezien wordt, aldus de promovenda. Het toont ook mooi de diagnostische bruikbaarheid aan van de verbal fluency-tests, die bovendien patiëntvriendelijk en financieel aantrekkelijk zijn in vergelijking met de beeldvormende technieken. Geheugenstoornissen bleken volgens Lize ook een essentieel onderdeel van FTD, zij het niet zo uitgesproken als bij alzheimerdementie, maar toch veel ernstiger dan bij gezonde controles. Ze beveelt dan ook aan om geheugentaken een vast onderdeel te laten zijn in het neuropsychologisch onderzoek bij mensen met of verdacht voor FTD.
Neuroimaging and clinical biomarkers in the familial and sporadic FTD spectrum — from the presymptomatic to the symptomatic disease stage
Lize Corinne Jiskoot, proefschrift Erasmus Universiteit Rotterdam, november 2018, 270 pp.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden