Neuropsychologische diagnostiek bij volwassenen met ADHD: De discrepantie tussen zelfrapportage en neuropsychologische meetinstrumenten
Samenvatting
Er bestaan verschillende soorten meetinstrumenten voor het diagnosticeren van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Onderzoek naar het verschil tussen meetmethoden zoals zelfrapportage (vragenlijsten en interviews) enerzijds en neuropsychologische en reactietijdtaken anderzijds, is nauwelijks beschikbaar. De uitkomst van deze methoden kan echter substantieel verschillen.
Deze casus van een 29-jarige student aan de universiteit beschrijft welke aspecten van het functioneren aangedaan zijn volgens verschillende meetmethoden bij een volwassene met ADHD. Een zeer uitgebreide batterij van neuropsychologische taken werd over verschillende dagen afgenomen: aandacht, geheugen, executieve functies, verwerkingssnelheid, visuospatiële vaardigheden, financiële besluitvorming. Daarnaast werden zelf- en informantrapportages gebruikt voor ADHD-gerelateerde klachten: ADHD-symptomen, geheugen, executief functioneren, 'Sluggish Cognitive Tempo', timing, impulsiviteit, functionele beperkingen, psychopathologie en persoonlijkheid.
In overeenstemming met de gerapporteerde problemen in de anamnese lieten de zelfrapportagemeetinstrumenten noemenswaardige beperkingen zien in het dagelijks leven van deze student. Scores op neuropsychologische en reactietijdtaken lieten echter geen enkele beperking zien, terwijl deze doorgaans beperkt zijn bij volwassenen met ADHD. Verschillende verklaringen voor deze discrepantie worden besproken.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden