Visuospatial neglect after stroke, heterogeneity, diagnosis and treatment
Samenvatting
Het proefschrift van Teuni ten Brink telt maar liefst 322 bladzijden en gaat over het optreden van visueel neglect na een beroerte. Het behandelt zo uitvoerig de verschillende subtypen, de diagnostiek en de behandeling van neglect dat het wel een naslagwerk lijkt. Het proefschrift heeft dan ook een hoge informatiedichtheid en staat bol van de wetenswaardigheden voor de leek op dit gebied. Zo is neglect ernstiger wanneer het stamt uit een beschadiging van de rechterhersenhelft dan wanneer het stamt uit een beschadiging van de linkerhersenhelft. En gelukkig herstelt 60% van de patiënten met neglect spontaan in de eerste maanden na de beroerte. Ook staan er mooie illustratieve tekeningen in van patiënten met neglect (p. 11). Zowel op het gebied van diagnostiek als van behandeling is de auteur innovatief. Ten behoeve van de diagnostiek wordt de Mobility Assessment Course (MAC) geïntroduceerd, een wandeling als neuropsychologische test, en nader onderzocht. Tijdens een wandeling door de kliniek moet de patiënt specifieke doelen aanwijzen. Het blijkt dat de MAC sensitiever is in het identificeren van neglect dan de standaard papier-en-potloodtests. De test en zijn ecologische validiteit lijken hier samen te vallen. De promovenda ging ook uitvoerig in op de verschillende behandelvormen voor neglect, waarbij de visuele scanningtraining de huidige gangbare methodiek is. Ze beschreef een nieuwere behandelmethodiek, namelijk die van de prisma-adaptie. Ze ontwierp een RCT en deed effectonderzoek naar de 'prismabril'. Wat teleurgesteld concludeerde ze dat de effecten van de prismabril niet anders waren dan die van de controlegroep. Dat neemt niet weg dat er voor de lezer veel te leren is in dit proefschrift.
Proefschriften
Visuospatial neglect after stroke, heterogeneity, diagnosis and treatment
Teuni ten Brink, proefschrift Universiteit Utrecht, februari 2018, 322 pp.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden