Symptom validity in clinical assessments
Samenvatting
In het in dit proefschrift beschreven onderzoek, dat werd uitgevoerd in ziekenhuizen en een GGZ-instelling, staat de symptoomvaliditeit van (neuro)psychologische onderzoeken centraal. De onderzoeker toont aan dat zowel onderpresteren op cognitieve taken als het overrapporteren van psychische klachten in beide settings vaak voorkomt. Deze twee vormen van verminderde symptoomvaliditeit blijken slechts matig met elkaar samen te hangen. Symptoomvaliditeit is een meerdimensionaal concept en het is, zo stelt de onderzoeker, daarom belangrijk om een symptoomvaliditeitstest (SVT) te gebruiken die expliciet gericht is op het meten van de specifieke klachten die door de patiënt worden gerapporteerd. Uit een andere studie die in dit proefschrift wordt beschreven blijkt dat de inschatting van de symptoomvaliditeit die een clinicus maakt op basis van een anamnesegesprek, onvoldoende is; bij 9% van de patienten waarbij een voldoende symptoomvaliditeit werd verwacht door de clinicus, bleek sprake te zijn van een afwijkende score op ten minste een van de twee afgenomen SVT's. Andersom presteerde 69% van de patienten bij wie de clinicus een verminderde symptoomvaliditeit had verwacht, normaal op de afgenomen SVT's. Nationaal, maar ook internationaal is er geen consensus over de manier waarop clinici hun patiënten voorafgaand aan de afname van het (neuro)psychologisch onderzoek instrueren over het gebruik van SVT's, over hoe gehandeld dient te worden wanneer er afwijkend gescoord wordt op zo'n test en over hoe er vervolgens gecommuniceerd wordt over de afwijkende uitkomsten van een SVT. De onderzoeker pleit voor concrete richtlijnen voor het gebruik van SVT's in de klinische praktijk.
Symptom validity in clinical assessments
Brechje Dandachi-FitzGerald, proefschrift, Universiteit Maastricht, 2017, 168 pp.
Op basis van de resultaten van de in dit proefschrift beschreven studies raadt de onderzoeker aan dat meten van de symptoomvaliditeit als standaardonderdeel wordt opgenomen in een (neuro)psychologisch onderzoek, ook als er naar het oordeel van de clinicus geen verwachting is tot onderpresteren of overrapportage van klachten. Ook wordt aangeraden dat specifieke validiteitsmaten worden ontwikkeld voor lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en pijn. (C.G.)
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden