Elk Woord Telt: Omgaan met een taalontwikkelingsstoornis/TOS
Samenvatting
Zoals de titel van het boek al aangeeft, wil de schrijfster de taalontwikkelingsstoornis meer onder de aandacht brengen. Het gaat daarbij om erkenning, herkenning en om de persoon achter de stoornis meer te laten meetellen. Het streven naar een onderkenning van de problemen is belangrijk om passend te behandelen en te begeleiden, zo blijkt in de introductie.
Elk Woord Telt: Omgaan met een taalontwikkelingsstoornis/TOS
A. Deij (2017), Amsterdam: Primascriptum, 357 pp., ISBN 978-90-826507-0-9
Het boek begint logischerwijs met een uitleg over taal en TOS in het algemeen. Ieder hoofdstuk begint met een beknopte samenvatting, wat het lezen prettig maakt. Uit de schrijfstijl blijkt dat het boek er vooral op gericht is om alle kennis die voorhanden is rond het onderwerp, zodanig te presenteren dat het voor meerdere doelgroepen een omvattend naslagwerk wordt.
In de tekst wordt gebruikgemaakt van praktijkvoorbeelden, waardoor de gepresenteerde informatie uit wetenschappelijke hoek direct menselijke betekenis krijgt.
Na de algemene uitleg volgt het boek de ontwikkelingsfasen baby, peuter, kleuter, basisschoolleeftijd, puberteit, adolescentie en tot slot de volwassenheid. De opbouw is wat dat betreft logisch en doordat ook hier ieder hoofdstuk voorafgegaan wordt door een samenvatting is al snel te bepalen of het nuttig is elke paragraaf te lezen of enkel de informatie op te doen die je interesseert. De hoofdstukken beginnen alle met een algemene uitleg over de betreffende ontwikkelingsfase, die wellicht wat overbodig is. Daarna volgen paragrafen over communicatie, spraaktaalproblemen en de betekenis van de stoornis in verscheidene contexten waarin het kind of de volwassene zich vervolgens staande moet zien te houden. Hierbij worden praktische ondersteuningstips gegeven voor opvoeders of andere betrokkenen. De gegeven tips lijken soms vanzelfsprekend voor de lezer. Dit kan impliceren dat het juist zo belangrijk blijft om de persoon met TOS niet te onder- of overschatten. Duidelijk is wel dat de personen rondom iemand met TOS vaak voor veel keuzes komen te staan en soms richting missen. In dat opzicht geeft dit boek een prima richtlijn en biedt het ondersteuning in het maken van die keuzes. Mede door de down-to-earth schrijfstijl met de focus op de dagelijkse praktijk word je als lezer geprikkeld om te kijken, luisteren en af te stemmen op de persoon met TOS.
Het laatste hoofdstuk gaat inhoudelijk dieper in op taal en TOS, en biedt meer achtergrondinformatie voor wie de diepte in wil met betrekking tot dit onderwerp. Duidelijk wordt daarin ook dat de wetenschap nog veel terrein te winnen heeft op het gebied van TOS en dan met name het samenspel van verschillende neuropsychologische systemen: Theory of Mind en de executieve functies. In het boek komt naar voren dat deze systemen wellicht een grote rol spelen in de ontwikkeling van de problematiek, maar er is nog onvoldoende onderzoek gedaan om hier duidelijke uitspraken over te doen.
Samenvattend een inspirerend boek dat een complexe stoornis op een begrijpelijke wijze vertaalt in een naslagwerk voor iedereen die zich op dit terrein beweegt.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden