Over Axenfeld en zijn lijnendeeltest
Samenvatting
Veel auteurs citeren Broca als ze het over afasie hebben, maar hebben hem zelf niet gelezen. Eenzelfde verschijnsel doet zich volgens mij voor bij auteurs die verwijzen naar Axenfeld en zijn lijnendeeltest. Toen Axenfeld (1894) zijn lijnendeeltest introduceerde was neglect als syndroom nog niet beschreven. Zijn artikel was eigenlijk een korte mededeling over een eenvoudig testje voor … hemianopsie! De auteursnaam was: Dr. D. Axenfeld uit Perugia. De naam Axenfeld komt niet veel voor, maar er is wel een heel bekende Duitse oogarts die zo heet: Theodor Axenfeld (1867-1930). Die was hoogleraar oftalmologie in Freiburg, maar hij werkte nooit in Perugia. Het blijkt, na enig speurwerk, te gaan om David Axenfeld, geboren in 1848 in Odessa en overleden in 1912 in Siena. Hij was hoogleraar fysiologie aan de universiteit van Perugia. Ik heb geen verdere biografische gegevens over hem gevonden, ondanks hulp van een Italiaanse collega. En ook heb ik niets kunnen vinden over het onderzoek waar David Axenfeld zich mee bezighield en of stoornissen in de visuele waarneming daar een speciaal onderdeel van vormden. Meer over de historie van deze test kan men vinden in Kerkhoff en Bucher (2008).
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden