Development and validation of a composite endpoint as a quality indicator in elderly care
Samenvatting
Binnen het in 2008 gestarte Nationaal Programma Ouderenzorg zijn meer dan 125 innovatieve projecten gestart. Hofman heeft een instrument ontwikkeld om de effectiviteit van die projecten in kaart te brengen. Het instrument heet 'The Older Persons and Informal Caregivers Survey-Minimum DataSet' (TOPICS-MDS) en bestaat uit vragenlijsten voor zorgvrager en mantelzorger. Het is samengesteld door experts uit de regionale zorgnetwerken ouderen. Van ongeveer zestig projecten zijn data verzameld van 43.000 ouderen en negenduizend mantelzorgers. In haar proefschrift beschrijft Hofman de ontwikkeling en validering van één score, gebaseerd op een gewogen combinatie van scores uit de TOPICS-MDS, en zij noemt die TOPICS CEP (composite endpoint). Met andere woorden: is er een score voor algemeen welbevinden te formuleren waarin acht deelgebieden (zoals lichamelijke gezondheid, pijnervaringen en cognitieve problemen) zijn samengevoegd? Hofman presenteerde aan 124 ouderen en 76 mantelzorgers vignetten, korte beschrijvingen van het leven van een denkbeeldige persoon, waarbij de kwaliteit van leven moest worden beoordeeld. Leeftijd blijkt een belangrijke factor voor het bepalen van preferentiegewichten van domeinen. Mensen waarop de vignetten waren gebaseerd (interne beoordeling) waarderen hun kwaliteit van leven anders dan mensen die het vignet als verhaal te lezen krijgen (externe beoordeling). Mantelzorgers en patiënten kijken ook anders tegen kwaliteit van leven aan dan zorgverleners: de laatste groep hecht meer belang aan factoren als chronische aandoeningen en functionele beperkingen, terwijl zorgverleners meer belang hechten aan pijnbeleving, sociaal functioneren en ervaren kwaliteit van leven. Dit kan erg belangrijk zijn bij de keuze voor waar een behandeling zich op zou moeten richten. Tot slot is de validiteit onderzocht door de TOPICS CEP te vergelijken met soortgelijke scores bij een zeer grote groep personen uit meerdere projecten. De resultaten laten zien dat de TOPICS CEP bruikbaar is.
Development and validation of a composite endpoint as a quality indicator in elderly care
Cynthia Hofman, proefschrift Radboud Universiteit, Nijmegen, mei 2016, 176 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden