Neuronal oscillations in children with ADHD: A journey towards the development of potential new treatments for children with ADHD
Samenvatting
Neurofeedback, zeker ook bij ADHD, is de afgelopen jaren populair geworden (ten onrechte naar mijn smaak). Vollebregt is niet, zoals de meeste andere therapeut-onderzoekers, ook financieel betrokken bij het welslagen van de neurofeedbacktherapie. Zij heeft geprobeerd om een studie naar het effect van een vorm van neurofeedback uit te voeren volgens de regelen der kunst, met goede controlecondities. Ouders en kinderen wisten niet welke conditie (verum: feedback op basis van eeg-signaal, of placebo: feedback op basis van gesimuleerd eeg-signaal) een kind kreeg. In een voorstudie werd eerst aangetoond dat de theta/beta-powerratio, zoals beschreven in de literatuur, gerelateerd is aan ADHD-kenmerken, maar dat de individuele alpha peak frequentie bijdraagt aan deze relatie. Aan de interventiestudie deden 41 ADHD-kinderen mee (van negen tot vijftien jaar), deels aan de verumconditie toegewezen, deels aan de placeboconditie. De training bestond uit dertig sessies, twee per week. Een breed palet aan tests en vragenlijsten werd afgenomen. De resultaten waren helder: beide groepen leken iets te verbeteren, maar er was geen verschil tussen groepen. Geen positief effect dus van neurofeedback. Uit een kritisch literatuuroverzicht kwamen dezelfde conclusies: geen overtuigend effect aangetoond. De twee laatste empirische hoofdstukken gaan verder in op de relevantie van alfagolven bij aandachtstaken: er wordt alfa verwacht in hersengebieden die niet betrokken zijn bij een specifieke taak, in hoofdstuk 6 bij kinderen zonder ADHD, in hoofdstuk 7 bij kinderen met ADHD. Bij gezonde kinderen van zeven tot tien jaar werd het verwachte alfa-modulatiepatroon aangetroffen. Dat effect bleek niet zo duidelijk aanwezig bij kinderen met ADHD. Alvorens we EEG-patronen 'teruggeven' (als feedback) aan ADHD-kinderen (en trouwens ook aan mensen met andere problemen) is het cruciaal om eerst goed inzicht te krijgen in specifieke eigenschappen van het eeg-signaal zelf, was mijn conclusie.
Neuronal oscillations in children with ADHD: A journey towards the development of potential new treatments for children with ADHD
Madelon A. Vollebregt, proefschrift Radboud Universiteit, Nijmegen, mei 2016, 235 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden