Reconstructing cognition in Korsakoff's syndrome
Samenvatting
Oudman verrichtte zijn onderzoek ook in Slingedael en hij stelde drie thema's aan de orde: diagnostiek, resterend leervermogen en de inzet van resterend leervermogen in de revalidatie. In hoofdstuk 3 wordt de toepasbaarheid onderzocht van screeningsinstrumenten zoals de Mini-mental state examination (MMSE) en de Montreal Cognitive Assessment (MoCa) voor het detecteren van korsakov; de MoCa lijkt het hierbij te winnen. Hoofdstuk 4 richt zich op de kwaliteit van leven van korsakovpatiënten en laat zien dat zij andere mogelijkheden en wensen hebben dan mensen met dementie en daarom beter gespecialiseerde zorg kunnen krijgen. Oudman deed vervolgens onderzoek naar verschillen in verbaal en ruimtelijk geheugen, zowel op korte als lange termijn en vond dat het ruimtelijk geheugen meer intact leek. Hij ontwikkelde een taak om impliciet ruimtelijk leren te onderzoeken en korsakovpatiënten bleken daar goed op te presteren: zij kunnen leren hun fiets terug te vinden als die maar telkens op dezelfde plaats staat. Het leren van routes blijkt weliswaar boven kansniveau te liggen, maar is toch sterk verminderd. Hoofdstuk 8 beschrijft een literatuurstudie over procedureel leren bij korsakovpatiënten en laat, niet geheel onverwachts, zien dat die vorm van leren relatief intact is. Foutloos leren kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn en dat is in het laatste empirische hoofdstuk onderzocht bij het gebruik van de wasmachine. Acht patiënten oefenden met foutloos leren en acht anderen met 'vallen en opstaan'. De leerprestaties over acht sessies waren vergelijkbaar, maar na een interval bleek dat het leren bij de foutloos leerders beter beklijfde.
Reconstructing cognition in Korsakoff's syndrome
Erik Oudman, proefschrift Universiteit Utrecht, januari 2016, 206 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden