Dynamisch en statisch testen: Onmisbaar in psychodiagnostisch onderzoek
Samenvatting
Deze bijdrage laat zien dat dynamische testmaten, ten opzichte van statische testmaten, een aanvullende bijdrage leveren aan zowel de predictieve als de diagnostische waarde van tests. Het verschil tussen beide vormen van testen is erin gelegen dat bij statisch testen een test op één moment in de tijd, zonder feedback, wordt aangeboden. Bij dynamisch testen wordt uitgebreid feedback gegeven, meestal tussen een pretest en een posttest in. In het artikel wordt dit verschil tussen statisch en dynamisch testen verder uitgewerkt en wordt de kritiek op statisch testen kort aangestipt. Ook wordt de context achter het gebruik van dynamische tests geschetst. Een eerste voorbeeld van dynamisch testen laat zien dat de testuitkomsten, in vergelijking met het oordeel van de leerkracht en de statische IQ-score, niet alleen een ander beeld schetsen van kinderen, maar ook meer zicht bieden op de grote individuele verschillen in leervermogen. Een tweede voorbeeld van dynamisch testen verduidelijkt de neuropsychologische toepassingsmogelijkheden van dynamisch testen. Met behulp van een dynamische Wisconsin-test kunnen schizofrene patiënten, op grond van verschillen in hun gemeten leervermogen, worden ingedeeld in verschillende behandelingsgroepen, hetgeen mogelijkheden biedt voor een meer op het individu toegespitste aanpak.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden