Neural correlates of visual-motor disorders in children with developmental coordination disorder
Samenvatting
Dit proefschrift heeft betrekking op de identificatie van neurologische kenmerken van Developmental Coordination Disorder (DCD). DCD is een klinisch label voor kinderen die problemen ondervinden met allerhande motorische activiteiten zoals schrijven, fietsen, zich aankleden, een bal opvangen. Deze motorische beperkingen hebben een negatieve impact op hun schoolresultaten en algemene functioneren, hoewel ze doorgaans over een normaal IQ beschikken. Vooralsnog is weinig gekend omtrent de neuropathologie van DCD. Bij een groep kinderen met DCD en typisch ontwikkelende kinderen tussen acht en tien jaar werden structurele DTI- (Diffusion Tensor Imaging) en functionele MRI-scans afgenomen naast genormeerde klinische tests voor IQ, visuomotorische integratie en de algemene motorische prestatie. Door middel van netwerkanalyse zijn indicaties gevonden voor een verminderde efficiëntie en clustering van de neurale netwerken die meewerken aan de visuomotorische prestatie van kinderen met DCD. Volgens de DTI-data kan een verminderde myelinisatie van de sensorimotorische wittestofbanen aan de basis liggen. Ook de hersenfunctie bij kinderen met DCD is atypisch. Kinderen met DCD blijken meer verwerkingscapaciteit nodig te hebben tijdens visuomotorische handelingen in vergelijking met de controlegroep. Deze bevindingen tonen het klinisch potentieel van geïntegreerde MRI-afnames in de objectieve diagnosestelling en behandelingsevaluatie van DCD. Bijkomend onderzoek is noodzakelijk om eveneens op individueel niveau MRI-markers voor DCD te kunnen vaststellen.
Neural correlates of visual-motor disorders in children with developmental coordination disorder
Julie Debrabant, proefschrift Universiteit Gent, november 2015, 112 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden