Early grade learning: The role of teacher-child interaction and tutor-assisted intervention
Samenvatting
In het eerste deel van haar proefschrift beschrijft Zijlstra leerlingpercepties van interpersoonlijk gedrag van leraren en het effect ervan op vroege rekenvaardigheden. Het tweede deel is gericht op het evalueren van een preventieve, geïndividualiseerde interventie ten behoeve van leesprestaties. De eerste studie werd uitgevoerd bij 828 kinderen uit groep 3 en 4 en liet zien dat het gedrag van leerkrachten beoordeeld door kinderen op duidelijkheid en nabijheid een duidelijk verband hadden met rekenprestaties: leerlingpercepties doen ertoe. De tweede studie onderzocht Bouw!, een computergestuurde tutor begeleide interventie voor kinderen met een risico op leesproblemen (363 kinderen van wie 158 risicokinderen). De interventie startte in de tweede helft van groep 2 en duurde tot in groep 4 en was gericht op geïndividualiseerde oefeningen in voorbereidend lezen, aanvankelijk leren lezen en vloeiend leren lezen. Het gedrag van tutoren, ouders en kinderen is onderzocht met observaties. De interventie met Bouw! bij de 25% zwakste kinderen leverde een grote reductie op van kinderen met ernstige leesproblemen. Veel minder kinderen krijgen uiteindelijk de diagnose 'dyslexie'. Positieve effecten werden gevonden op andere leestests, maar ook waren er minder kinderen met een negatief academisch zelfbeeld. In een 'case series'-onderzoek zijn 'responders' vergeleken met 'non-responders' waarbij naar voren kwam dat responders pas gedurende de tweede helft van groep 3 anders begonnen te scoren dan non-responders, maar ook dat responders niet beter gingen presteren op relevante cognitieve taken zoals fonologisch bewustzijn of serieel benoemen. Non-responders scoorden zwakker op sociaal-emotionele factoren en kregen uiteindelijk in meerderheid de diagnose dyslexie.
Early grade learning: The role of teacher-child interaction and tutor-assisted intervention
Haytske Zijlstra, Universiteit van Amsterdam, november 2015, 169 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden