Effecten van antidepressiva, anxiolytica en hypnotica op de rijvaardigheid
Samenvatting
Het inzicht dat medicijnen de rijvaardigheid negatief kunnen beïnvloeden is beperkt. De rijtest, ontwikkeld in Nederland, wordt gebruikt om de effecten van psychoactieve medicatie te bestuderen. De relevantie van het effect van een medicijn op de rijvaardigheid wordt in kaart gebracht door dit te vergelijken met de effecten van verschillende alcoholpromillages. Aan de hand van een classificatiesysteem wordt rijgeschiktheid van medicijnen geclassificeerd in categorie I (veilig), II (voorzichtig) of III (niet veilig). Het huidige artikel geeft een overzicht van de effecten van de meest voorgeschreven klassen van psychoactieve medicatie in Nederland, namelijk antidepressiva, anxiolytica en hypnotica. Binnen deze drie medicijnklassen zijn sterk uiteenlopende effecten gevonden. Deze resultaten bieden een richtlijn voor artsen en apothekers die bij gelijke therapeutische effectiviteit het medicijn kunnen kiezen dat het veiligst is voor verkeersdeelname.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden