Memory after epilepsy surgery in children
Samenvatting
Het onderzoek van Meekes is gericht op het evalueren van de gevolgen van neurochirurgisch ingrijpen bij kinderen met vormen van epilepsie die onvoldoende op andere behandelingen reageren. Met behulp van een uitgebreide neuropsychologische testbatterij, waarbij vooral allerlei aspecten van leren en onthouden in kaart werden gebracht, onderzocht hij 37 kinderen (in de leeftijd van nul tot achttien jaar) voor de ingreep en zes, twaalf en 24 maanden na de ingreep. Voor elk kind met epilepsie werden twee controlekinderen getest. Bij de heel jonge kinderen waren de gewone tests niet geschikt en daarvoor ontwikkelde hij een habituatieparadigma. Met behulp van speciale analysetechnieken heeft hij getracht rekening te houden met het herhaald meten om zodoende zicht te krijgen op verschillen in ontwikkelingssnelheid van cognitieve functies tussen groepen. De belangrijkste bevindingen zijn gerapporteerd in de hoofdstukken 2, 3 en 4. De operatieve ingreep, met name in de linkerhemisfeer, leidt bij een deel van de kinderen tot een (enigszins) verminderde ontwikkeling van het verbale episodisch geheugen en ook het visuele geheugen is bij een deel van de kinderen aangetast, maar dat effect treedt op bij linker- en rechterhemisfeeringrepen. Om het ophalen van woorden uit het lexicon te onderzoeken gebruikte Meekes fluency tests en drie aparte scores om zo meer zicht te krijgen op de representaties van lexicale items en het ophaalproces zelf. De conclusie was dat het mentale lexicon zelf intact is, maar dat ophaalstrategieën niet optimaal verliepen. Het onderzoek bij de heel jonge kinderen liet zien dat al voor de ingreep habituatie verminderd was en dat de ingreep niet leidde tot een verbetering hiervan. Bij een grotere groep kinderen (n = 118) onderzocht Meekes of er predictoren zijn voor veranderingen in intelligentie na een chirurgische ingreep. Bij ouders met een hogere opleiding bleek de intelligentie van het kind na de ingreep meer toe te nemen dan bij ouders met een lagere opleiding. Maar daar valt natuurlijk nog heel veel over te zeggen.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden