Gehersenspoeld: Over de verleiding alles met neurowetenschappen te verklaren
Samenvatting
Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is de belangstelling voor de neurowetenschappen vanuit allerlei aanpalende en iets verder verwijderde gebieden, maar ook vanuit de maatschappij heel sterk gegroeid. Satel en Lilienfeld zijn niet de eersten die deze ontwikkeling waarnemen en de risico's die deze met zich mee kan brengen, onder de aandacht proberen te brengen. Satel is als psychiater verbonden aan een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met Public Policy en heeft in die hoedanigheid de snel groeiende belangstelling voor neuro-imaging geanalyseerd. Lilienfeld is een klinisch psycholoog die zich in het verleden zeer kritisch heeft uitgelaten over hypes in het boek Science and pseudoscience in clinical psychology. Satel en Lilienfeld gaan onder meer in op de rol van de neurowetenschappen bij de beïnvloeding van 'kopers', bij de ondervraging van verdachten in de rechtszaal en bij de bestudering en behandeling van verslavingen. Het centrale idee is duidelijk: door de hele tijd te wijzen op plekken in de hersenen waar iets gebeurt of misgaat, bestaat het risico om (afwijkend) gedrag toe te schrijven aan hersenprocessen en de individuele verantwoordelijkheid in het niets te laten verdwijnen: een gevaar dat ook bij het werk van Gall werd genoemd en waartegen hij zich verdedigde! In wezen gaat het om de vraag wat we bedoelen met de vrije wil, persoon en persoonlijkheid, verantwoordelijkheid. De stellingname van Satel en Lilienfeld is genuanceerd en gebaseerd op heel veel materiaal dat op een prettige manier in een uitgebreid voetnotenapparaat aan het eind van het boek is verwerkt, zodat de lezer snel verder kan als hij dat wil. Toch wel handig om deze zaken op een rij te hebben als het onderwerp (tijdens de borrel) weer eens aan de orde komt.
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden