Episodic memory and self-insight: Taking it personally
Samenvatting
Ik kan u wel vertellen wie ik ben en wat ik wel en niet kan. Maar hoe kan ik dat? En wat is er mis bij mensen die dat niet meer kunnen? Schoo heeft zich met dit vraagstuk beziggehouden en daarbij de schijnwerper vooral gericht op het episodisch geheugen. In een literatuuroverzicht laat ze zien dat naast de temporale kwab ook de posterieure pariëtaalkwab betrokken is bij episodische geheugentaken. Zij suggereert dat de activatie daar gezien kan worden als inspanning en aandacht tijdens zo'n taak, die gebruikt wordt voor het construeren van een beeld voor een episodische herinnering. Vervolgens ontwikkelde Schoo een test waarmee zowel het onthouden van inhoud, als tijd (volgorde van items) kon worden geanalyseerd. Patiënten bleken normaal te presteren op inhoud, slechter op tijdsaspecten. Absolute en relatieve plaatsing in de tijd bleken te onderscheiden factoren hierbij. Het tweede deel van het proefschrift is meer gericht op (zelf)inzicht. Dat is onder meer onderzocht door aan experts en aan patiënten te vragen wat zij dachten dat een bepaalde neuropsychologische test onderzocht. Afgezien van het aspect aandacht bleek dat goed overeen te komen. Een volgende stap was om gezonde mensen te vragen of ze dachten dat ze goed of slecht zouden presteren in een bepaald cognitief domein. De mensen konden dat redelijk goed en konden domeinen wel onderscheiden. Maar ze dachten iets te positief over hun capaciteiten. Uit een soortgelijk onderzoek bij patiënten met een acuut herseninfarct bleek dat patiënten zich vergelijkbaar schatten met controles, dus nog meer overschatten dan de controles. Bij een hermeting na negen maanden bleek de inschattingsfout wel minder te zijn geworden, maar dat kwam door een verbetering van de cognitieve prestatie, niet van het inzicht.
Episodic memory and self-insight: Taking it personally
Linda A. Schoo, proefschrift Universiteit Utrecht, september 2014, 288 pp.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 1871-1391
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Nieuwsbrief Boom Psychologie & Psychiatrie
Meld u nu aan en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie met aantrekkelijke aanbiedingen en de nieuwe uitgaven.
Aanmelden